Monday, December 14, 2009

roti gulung



hahaha..jgn gelak2 jgn ckp pape2..diam2 ye..hoho!
entry kali ni mmg xde benda nk cerita tp lain plak idea lain yg dtg..
ptg smlm sebelum balik dari opis aku dh mula jd buntu nk masak apa utk mkn mlm (mmg masuk waktu petang aku terus jadi stone).

smpi umah mak ambik caca balik terus balik rumah selongkar frizer..duduk depan frizer nyaris2 nk jadi beku..caca pun duduk sama depan frizer tuh!
tup-tup ternampak roti yg melambak kat atas meja..hurm!ting! eh mcm dh ada idea je apa nk masak..kpd kawan2 yg selalu buntu mcm aku ni bley la cuba2 resepi baru di bawah nih..

Bahan Roti :
roti sandwich secukupnya
telur [pukul sebati]
breadcrumb
500 ml minyak k [untuk menggoreng]

Bahan Inti :
1 mangkuk isi ayam [potong dadu kecil]
10 tangkai kacang buncis [potong kecil]
1 batang carrot [sagat/parut kasar]
1 labu bawang besar [potong dadu]
2 ulas bawang putih [cincang halus]
2 tangkai cili merah [cincang kasar]
1 pokok daun bawang [racik kasar]
1 s/b lada hitam [tumbuk halus]
2 s/b minyak
garam

Cara :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.
2. Masukkan isi ayam dan lada hitam. Kacau rata. Masak sehingga lembut.
3. Masukkan kacang buncis, carrot, lada merah dan garam. Kacau rata.
4. Bila dah masak masukkan tutup api dan masukkan daun bawang. Kacau rata.
Masukkan ke dalam mangkuk.
5. Roti digelek nipis. Letakkan inti dan gulung.
6. Celupkan gulungan roti dalam telur yg telah dipukul.
7. Golekkan dalam breadcrumb.
8. Gorengkan dengan api sederhana sehingga kuning keemasan.
9. Angkat dan toskan.
10 Hidangkan dengan sos cili.

1 comment:

  1. nampak sedap...biasa buat roti gulung sosej jer..bole try buat inti plak ....

    ReplyDelete