Wednesday, December 30, 2009

tips kesihatan


gmbr ini tiada kaitan apa-apa dengan entry di bawah

class="MsoNormal">1) Berapakah berat anda sekarang dan juga ketinggian anda?

berat - 43-44 kg. tapi macam dah naik lah sekarang sebab pagi tadi kat ofis makan mee kari 1 pinggan abis pastu mkn kueh 2 ketul, biskut lagii.. ;)

tinggi - lebih kurang macam orang normal yang lain. (okay lama dah tak ukur tinggi sebenarnya)



2) Berat yang paling tinggi dalam sejarah anda?
Usia anda pada masa itu?

berat paling tinggi mungkin 56kg kot. masa tu umur 30 tahun.waktu tu kandungan dah mencecah 9 bulan tinggal nk banak jer..hihi



3) Apakah makanan sampingan anda untuk memiliki tubuh langsing? dan kejayaan anda dengan makanan tersebut?

Takdelah makanan sampingan. Baik simpan duit pergi makan tempat best-best. haha;p



4) Berat yang paling rendah yang pernah anda dapat?
Usia anda pada ketika itu?

Eh paling rendah mungkinlah masa lahir kan? ini jawpan yang melampau..hoho!oklah rasanya paling rendah dapat 38kg. masa tu umo baru 25 tahun.



5) Anda pernah sertai program pelangsingan? Nyatakan kejayaan anda?
Tak pernah dan tak pernah terfikir lagi.


6) Apakah diet yang anda ambil untuk memiliki berat anda yang paling rendah?

Makan macam biasa kadang-kadang boleh jadi luar biasa.



7) Apakah yang menyebabkan berat anda naik mendadak?

Erm tak pernah naik mendadak. tapi kalau nak jugak jawapan, mungkin naik mendadak sebab banyak makan dari pagi sampai malam ade 6 kali makan macam masa kat kedah dulu-dulu!



8) Apakah target anda untuk kurus selepas ini ?

Erm nak maintain je lah.


9) Miliki gambar anda dulu dan kini?
Ya saya miliki gambar-gambar itu


10) Sila uploadk ok?

Dulu punya gambar kena scan lah. leceh skit..xyah la lain kali upload.

orang belagak pandai tapi tolol!

Cukup tertarik dengan persoalan dan perbincangan dari seorang rakan sambil minum pagi di bawah pokok berhampiran opis, sepantas kilat aku drag-kan apa yang dibualkan tadi ke dalam entry kali ini :


1.Bekas kekasih saya adalah :
kawan-kawan sekarang


2.Saya sedang mendengar:
bunyi deruan kereta,motor,lori,ambulan yang melalui depan opis


3.Mungkin saya patut :
ada lebih banyak masa untuk anak perempuan saya


4.Saya suka :
suasana lepas hujan, indah, bersih masa tu la tiba2 terfikir mcm best je kalau mkn pisang goreng panas dgn air kopi!


5.Sahabat-sahabat baik saya :
adalah rakan sekolah menengah saya dan kami masih mengamalkan budaya ziarah-menziarahi setiap hari raya


6.Saya tak paham :
Kenapa orang kena merokok?!


7.Saya kehilangan :
cincin kawin saya..kalau la suami saya tahu ni..hrmmm..


8.Ramai yang berkata :
Besarnyer mata yanty!


9.Makna nama saya :
Tak tau. Rasa2 nya macam tak ada makna apa2..


10.Cinta itu adalah:
Bila teringatkan seseorang dan tiba-tiba hati menjadi rindu hingga semua kerja tak menjadi


11.Di suatu tempat, seseorang sedang :
Bekerja keras membentuk hidup


12.Saya akan cuba :
menjadi seorang hamba yang sentiasa taat beriman kepada Allah, seorang isteri yang baik, seorang ibu yang penyayang.


13.Ayat SELAMANYA membawa maksud :
I dont believe this


14.Telefon bimbit saya :
Nokia


15.Bila saya terjaga dari tidur :
saya akan pandang muka anak saya yang masih tido dan saya rasakan itu adalah saat yang paling menggembirakan dan menenangkan hati saya


16.Saya paling meluat apabila :
orang belagak pandai tapi tolol!


17.Pesta/Parti adalah :
tak cool! ntah pape ntah!


18.Haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah :
arnab! toink!


19.Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah :
semua pun best sebab tiap-tiap tahun lain, pelbagai perkara berlaku, jumpa macam2 orang


20.Hari ini :
saya bangun lambat lagi tapi saya tak memandu laju ke opis sebab kerja yang semalam dah saya bereskan..hari ni saya nak enjoy!


21.Malam ini saya akan :
sambut tahun baru di rumah bersama anak perempuan saya


22.Esok pula saya akan :
Pergi bercuti bersama keluarga besar saya ke Cameron highland!


23.Saya betul2 inginkan :
hidup yang tenang dan bahagia bersama suami dan anak tercinta


24.Ketika sy lihat wajah sy di hadapan cermin pagi ini :
saya selesa tanpa sebarang mekap ke pejabat ;)


25.Pusat membeli-belah atau arked permainan? :
mestilah beli belah. beli-beli barang terus blah suh orang lain bayar. haha!


26.Makanan Barat atau Jepun? :
Barat


27.Bilik yang terang atau gelap? :
gelap dengan lampu cahaya yang suram. tidoooooo


28.Makanan segera adalah :
tak bagus untuk kesihatan!


29.Ayat terakhir yang sy katakan pada seseorang?
terima kasih ya!


30.Siapa yang sy nak Tag?
si cantik dan si hensem. haha

Tuesday, December 29, 2009

Perkara yang pernah dicapai sepanjang hidup

Terlanjur membaca blog dari seseorang aku turut ingin senaraikan perkara-perkara terpenting yang aku rasa itu adalah moment yang aku tak boleh dan tak akan lupa sampai bila-bila sepanjang hidup ini.

Seseorang pernah bagitau, “Kalau agak - agak kau tengah down cuba tulis apa yang pernah kau capai. Mungkin akan membantu”..bunyi macam best sebab aku juga skrg sedang emo2..penat agaknyer!

Baek! mari kita mulakan dengan yang..

1. Aku sudah mula pandai menggosok baju sekolah tatkala berumur 9 tahun walaupun baju yang digosok tidak begitu licin mcmana yang mak buat dan yang paling PENTING aku juga menggosokkan baju sekolah adik lelaki aku.

2. Dulu di rumah mak tak ada washing machine jadi aku adalah washing machine dalam rumah tu dan aku akan memulakan kerja-kerja mencuci baju selepas balik dari sekolah. Kadang-kadang tengah cuci baju pun boleh menangis sebab letih balik sekolah pun tak habis dah kena cuci baju pula..dan selesai cuci, bilas baju dan sidai baju jam 4 petang baru boleh rehat. Itu pun boleh kira pencapaian ker? bagi aku boleh sebab kesabaran aku adalah pencapaian aku.



3. Berkahwin dengan lelaki yang disayangi dan dicintai pada tahun 2004..(kamu sayang aku?cintai aku lagi?)




4. 4 tahun selepas berkahwin, aku dikurniakan seorang anak perempuan yang sangat comel dan dia adalah darahku, nyawaku, jantungku, jiwaku, hidupku dan segala-galanya bagi aku..

5. Dilantik sebagai pengerusi kelab fotografi semasa belajar di uitm shah alam.

6. Pernah dilantik sebagai ’mummy dorm’ sepanjang 2 semester ketika belajar di ikm sungai petani..(ada juga junior kata aku ni kuat raging..ye ker?tak lah orang lain tu..mungkin tak sengaja kot..huhu!)



7. Aku seorang yang sangat gayat tetapi selalu juga main panjat-panjat bangunan ketika join Pertahanan Awam 3..wow!

8. Selalu masuk pertandingan kawad semasa di ikm dan uitm..ntah nape suka sangat berjemur panas waktu tuh!

9. Menjadi penolong kelas semasa darjah 3 Biru dan 4 Merah..(susah woh nak dipilih jadi penolong ni kena ada undian dari kawan-kawan tuu..)

10. Ada seorang lecturer pernah ajak dating masa belajar dulu. Nasib baik aku tolak..jual mahal!

11. Hari-hari terima surat ‘cinta’ (wow!) dari admirers yang berlainan semasa belajar..keep it dalam kotak kasut yang dah uzur.

12. Berjaya menurunkan berat badan dari 56kg ke 40++kg..



13. Menjadi presenter pada majlis hari kualiti jabatan untuk keseluruhan negeri selangor yang lalu. Habis majlis semua orang yang aku jumpa ucap tahniah..tak tau apa yang tahniah bukan aku yang dapat cemerlang..

14. Menjadi pelajar terbaik dalam matapelajaran agama islam..dapat markah 100%. Luculah!

15. Course aku mendapat tempat pertama untuk pertandingan persembahan semasa Minggu Aktiviti diadakan di ikmsp tahun 1997 kalau tak silap. Waktu tu kami membuat persembahan tarian ulik mayang dan aku adalah puteri yang ketujuh..bangga uu!! lepas persembahan tu nama terus jadi glamer u..haha!

16. Aku dan adik beradik yang lain membiayai kos pembinaan rumah mak dan abah yang terbakar pada tahun 2005..dan waktu tu surat-surat cinta pun turut terbakar.

17. Berjaya memiliki lesen ketika umur 18 tahun..mak sponsor separuh! terima kasih mak!

18. Pernah berjaya mencecah kelajuan 160km/h ketika memandu di jalan persekutuan kapar-kuala selangor sebab bangun lambat ke opis.

19. Diberi tanggungjawab oleh bos untuk menjaga 14,190.0838 hektar bersamaan 12,061.64 ekar luas kampung di mukim jeram..

20. Diberi gelaran Puan Sri semasa waktu kerja..hahaha!itu pun pencapaian jugak!

21. Menjadi wakil jabatan negeri selangor untuk perlawanan sukan lawn balls semasa Sukan Wanita Kebangsaan Ke 2 diadakan di Bayuemas, Klang.

22. Pernah memasuki pertandingan nyanyian lagu irama malaysia..

23. Sudah pandai membuat keputusan sendiri..kalau dulu selalu mintak orang tolong buatkan keputusan.

24. Pandangan dan kata-kata aku diterima ramai. Tak sangka!

25. Terpilih jadi ketua kumpulan nasyid sekolah.

26. Kalau dulu macam tak berani sorang2 mesti nak berteman tapi sekarang dah tak kisah dah..lagi suka sorang-sorang!

27. Aku dah ada facebook, friendster, blog..dan aku sedang mengupdate blog aku yang sgt ‘simple’ ni.

28. Masa study tak pernah buat pinjaman. Pakai duit sendiri.

29. Orang lain naik bas ke kelas aku dah naik kereta.

30. Tak pernah terpikir nak balas dendam dengan orang2 yang menyakiti hati ini. Biarkan!

31. Sangat percaya dengan ketentuan dan rezeki dari Tuhan.

32. Setiap pagi akan motivasi diri sendiri dengan membaca al-quran. Moment yang sukar diungkapkan dengan kata-kata. Terima kasih Tuhan!

33. Mampu berucap di hadapan orang ramai walhal dulu aku seorang yang darah gemuruh, gigil sampai asyik ke toilet.

34. Diberi kepercayaan dan tanggungjawab memilih sesiapa yang layak untuk melaksanakan kerja-kerja engineering sehingga kos rm200,000+++.(jumlah paling besar setakat ni).

35. Mempunyai kakitangan bawahan seramai 15 orang. Kalau dulu ada 20 orang tapi lepas re-organisation balik dah kurang.

36. Menjadi setiausaha untuk kumpulan PFM (Plan Facilties n Maintenance) untuk pertandingan QCC (Quality Control Circle) semasa bekerja di Toyota dan mendapat tempat ke 3.

37. Lulus ujian-ujian untuk pengesahan jawatan.



38. Berjaya menjejakkan kaki di Gold Coast, Australia.

39. Diberi kepercayaan dan tanggungjawab menjaga 2 projek dgn kos masing-masing sebyk rm 2juta dan rm1.5juta ketika bekerja dengan syarikat swasta.

40. Belanja mak, abah, adik beradik, mertua, makcik2, pakcik2 makan di restoran seafood. Waktu tu belanja sebab aku berjaya mengandung 2 bulan..lucu!

41. udah-udah la dh penat pikir..rasa2nya cukuplah setakat tu jer..kalu ada lagi nanti aku buat version II plak.

Monday, December 28, 2009

cerita malam tadi

mlm tadi ambil mama n babah balik dari haji
muka depa masing2 ceria senyum jer..berseri2 mcm nama aku!
kami sampai airport lewat
mama n babah dah tunggu tepi jalan..kesian!
sorry byk2 sbb lambat

tapi depa nampak sangat happy!
aku pun happy!
semua orang happy!
sampai rumah dah ada jiran2 tunggu
pun jiran2 tu happy!

lastly semua jiran balik
tinggal kami anak beranak
dengar cerita mama n babah
macam2..
aku teruja nak ke sana jugak
bila ye?
hurmmm..insyallah,tetap akan ke sana

1st planning kena buat dulu
baru planning yg seterusnya..
SKT untuk tahun 2010

_______________________

mata dah mengantuk yang amat
sampai rumah jam 2 pagi
bangun lagi jam 6.30 pagi
orang sebelah masih nyenyak tido
orang kecik sebelah lagi tu pun masih dibuai mimpi
seronoknya tido lagi..
(tatkala ni mata dh tertutup tido tp tgn masih menaip!)
zzzzzzz..zzzzzzzzzz..zzz

Tuesday, December 22, 2009

Two Is Better Than One

I remember what you wore on the first day
You came into my life and I thought
"Hey, you know, this could be something"
'Cause everything you do and words you say
You know that it all takes my breath away
And now I'm left with nothing

So maybe it's true
That I can't live without you
And maybe two is better than one
There's so much time
To figure out the rest of my life
And you've already got me coming undone
And I'm thinking two is better than one

I remember every look upon your face
The way you roll your eyes
The way you taste
You make it hard for breathing
'Cause when I close my eyes and drift away
I think of you and everything's okay
I'm finally now believing

That maybe it's true
That I can't live without you
And maybe two is better than one
There's so much time
To figure out the rest of my life
And you've already got me coming undone
And I'm thinking two is better than one

I remember what you wore on the first day
You came into my life and I thought, "Hey,"

Maybe it's true
That I can't live without you
Maybe two is better than one
There's so much time
To figure out the rest of my life
And you've already got me coming undone
And I'm thinking
I can't live without you
'Cause, baby, two is better than one
There's so much time
To figure out the rest of my life
But I'll figure it out
When all is said and done
Two is better than one
Two is better than one

p/s : omaigod! i like this song so much..sedang mengilai dan mabuk dgn lagu ini..

Wednesday, December 16, 2009

cheese cake



mlm td xde idea nk masak lalu saya terpandang tepung, telur, cheese dn butter dlm frizer..lgpun sudah sekian lama saya tidak makan cheese cake..below are the receipe how to make cheese cake (mkn cheese cake kena tukaq slang baru betul2 mcm dok kt negara omputih!!huhu..)

Bahan-bahan ( 18 cm )

* 250g cream cheese
* 200cc/ml fresh cream/plain yogurt
* 2 sudu besar jus lemon
* 3 sudu besar tepung gandum
* 2 biji telur
* 90g gula

Cara-cara

1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
5. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.

Selamat Mencuba!

dalam lubuk hati

aku ada masalah ke atau masalah datang pada aku?
semua org ada masalah tapi kenapa aku rasa terbeban sangat?
adakah kerana aku pendam masalah ini sudah terlalu lama?
adakah kerana hati aku berkata ”sudah2 la tuan saya sudah tidak
tertanggung lagi hendak pendam masalah tuan..”
adakah kerana kepala aku juga sudah berkata ”sudah2 la tuan kepala
sudah berserabut dengan sarang labah2 yang makin bertambah..”
adakah kerana badan ku juga sudah berkali-kali berkata ”sudah2 la
tuann saya sudah sekian lama tidak tertahan menbendung masalah tuan..”

apa kata orang itu jika aku buat begitu?
apa kata orang lain jika aku buat orang itu begitu?
apa pandangan orang lain terhadap aku nanti?
huh!manusia yang tidak pandai memberi satu kata
manusia yang tidak penuh dengan pengalaman di dada
manusia yang singkat pemikiran pun ada
manusia yang tidak berilmu
manusia yang bersifat seperti rumput lalang

mengapa semua ini perlu ada?
kerana kau tidak bersedia
kerana emangnya kau belum cukup berpengalaman seperti kata orang belum PRO!
bila kau belum PRO otomatik kau cetek pengalaman, cetek pemikiran
bila kau cetek semua tuh kau akan seperti tidak berilmu
bila kau tidak berilmu kau tidak akan dapat memberi satu kata
bila kau tidak beri kata, kau sebenarnya belum bersedia..

aku memang tak pandai bermain kata
apa yang terlintas aku akan keluarkan
segelintir orang boleh terima
dan sebahagian aku belum tahu
apa-apa yang difikiran mereka

cukup kah ini?
atau mahu diteruskan lagi?
ada orang kata padaku ”semua orang kena laluinya baru dapat pengalaman”
ada orang lain kata padaku ”kau redah jer!”
ada orang yang lain pulak ”lebih baik kau larik je”
tapi aku mahu jadi PRO!!
hurm!motivasi..muhasabah diri..
di akhir kata-kata mereka
dan juga di akhir kata-kata ini.

Monday, December 14, 2009

roti gulung



hahaha..jgn gelak2 jgn ckp pape2..diam2 ye..hoho!
entry kali ni mmg xde benda nk cerita tp lain plak idea lain yg dtg..
ptg smlm sebelum balik dari opis aku dh mula jd buntu nk masak apa utk mkn mlm (mmg masuk waktu petang aku terus jadi stone).

smpi umah mak ambik caca balik terus balik rumah selongkar frizer..duduk depan frizer nyaris2 nk jadi beku..caca pun duduk sama depan frizer tuh!
tup-tup ternampak roti yg melambak kat atas meja..hurm!ting! eh mcm dh ada idea je apa nk masak..kpd kawan2 yg selalu buntu mcm aku ni bley la cuba2 resepi baru di bawah nih..

Bahan Roti :
roti sandwich secukupnya
telur [pukul sebati]
breadcrumb
500 ml minyak k [untuk menggoreng]

Bahan Inti :
1 mangkuk isi ayam [potong dadu kecil]
10 tangkai kacang buncis [potong kecil]
1 batang carrot [sagat/parut kasar]
1 labu bawang besar [potong dadu]
2 ulas bawang putih [cincang halus]
2 tangkai cili merah [cincang kasar]
1 pokok daun bawang [racik kasar]
1 s/b lada hitam [tumbuk halus]
2 s/b minyak
garam

Cara :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.
2. Masukkan isi ayam dan lada hitam. Kacau rata. Masak sehingga lembut.
3. Masukkan kacang buncis, carrot, lada merah dan garam. Kacau rata.
4. Bila dah masak masukkan tutup api dan masukkan daun bawang. Kacau rata.
Masukkan ke dalam mangkuk.
5. Roti digelek nipis. Letakkan inti dan gulung.
6. Celupkan gulungan roti dalam telur yg telah dipukul.
7. Golekkan dalam breadcrumb.
8. Gorengkan dengan api sederhana sehingga kuning keemasan.
9. Angkat dan toskan.
10 Hidangkan dengan sos cili.

Tuesday, December 8, 2009

hari yg genting dn getir!!!

2hb disember 2009 yg lepas, telah berlaku saat genting dn getir pada diri aku di mana aku telah dipertanggungjawabkan untuk mengacarakan satu majlis gah yg telah dihadiri oleh orang2 kenamaan iaitu dato' SUK dn pengarah JPS negeri selangor..pencalonan nama aku bg pengacara majlis telah dicadangkan oleh kawan aku dn telah dipersetujui sebulat suara oleh ahli mesyuarat sebelum hari getir tsb..belum majlis diadakan aku dh ketaq satu badan..bak kata tidur x lena, mandi x basah, tapi mkn kenyang selalu..haha!

aku ada bgtau bos dlm mesyuarat yg aku ni jenis darah gemuruhla..suara xboleh keluar la..(sbnrnya nk ngelat) tp bos is bos..aku hanya menurut perintah bosss..

dn pada hari kejadian,maka berlangsunglah acara yg gilang gemmilang ttu..before that, bos ada jumpa aku tanya 'yanty dh sedia nk ckp2 kt depan lepas nih?'(masa dia tye tuh tgh rehearsel)..aku sengih je..dlm hati 'seribu kali tanya pun aku tetap tak ready dn tak mahu'..

majlis pun bermula dengan baik dan tatkala aku di depan rostrum tuh aku jadi seronok pulak membebel dgn ditemani partner MC En. Odeng yg sentiasa cool dn selalu
nasihatkn aku jgn panik, jgn gigil nti dia pun sama panik..huish!baik!

cuma kaki rasa tersangat2 penat sbb berdiri dari jam 2 ptg smpi 6 ptg xbole duduk..majlis berakhir dengan jayanya (wah!!perasan sorang2) dan seksa aku pada hari tuh dh lepas..alhamdulilah!

terima kasih en odeng sbb bantu saya sama-sama mengendalikan majlis tuh dgn lancar..





Tuesday, November 24, 2009

aku tengah blurrr

pagi-pagi rasa sgt bersemangat
untuk menyambung kerja yg semalam
sampai terlupa nk makan
asyik mengarang dan mengayat
kawan2 pula yg risau kita tak keluar makan
asyik terperuk dalam bilik seorang

rasa sejuk yang teramat sangat
sampai mengena tulang di badan
badan pun tidak berapa tough
tidak berapa kering sgt
alhamdulilah semua cukup makan
rasa menyesal pakai yang biasa2
sebab tak tahan sejuk seperti yang luar biasa

penat otak memerah idea yang boleh dipakai
dari jam 8pagi hingga ke petang
bermacam-macam idea yang datang
sehingga tersekat-sekat susah hendak dimulakan
tarik nafas dahulu baru rasa lega
sebab dah tahu yang mana perlu dimulakan & dikemudiankan

sampai tengahari perut dah berbunyi
semacam jam loceng suruh bangun pagi
bila dah berbunyi rasa sungguh tidak selesa
tiba2 tiada lagi datang idea
hati kata lapar
kaki kata letih
tangan kata sudah-sudahlah
otak kata rehat dulu
cari kawan buat peneman

nasib baik ada ibu mengandung
sama2 lapar hendak mengisi perut yang kosong
bedal mee sup dgn kueh sebijik
di warung makan bawah pohon

mmmm..enough! aku sudah blurr..


gambar ini tiada kena mengena dengan cerita di atas..saje letak sbb dh blurr

Monday, November 23, 2009

i've been diseased with bell palsy when my pregnancy in aged 8 months

seramm kann..baca tajuk entry pun dh seram apa ntah lg saya yg melalui saat2 sukar ketika itu..ramai yg tidak tahu apa itu penyakit bell's palsy..dahulu saya sediri tidak pernah amik tahu ttg penyakit itu sehingga saya merasainya dan kini saya sudah arif sedikit sebanyak ttg bell's palsy..sakit?x sakit tp kita sendiri akan rasa susah untuk tidur,susah untuk makan,susah untuk kerdip2kn mata..

pada kali ini saya akan menerangkan lebih lanjut mengenai penyakit bell's palsy..

apakah maksud bell's palsy?

Bell's palsy adalah nama penyakit yang menyerang saraf wajah no 7..sehingga menyebabkan kelumpuhan pada otot wajah di salah satu sisi. Kelumpuhan hanya terjadi di satu wajah yang terkena. Ini yang membezakannya dengan stroke.

Tanda-tandanya seperti susah menggerakkan otot wajah dibahagian yang terserang, seperti mata tidak boleh ditutup, tidak boleh meniup, dsb. Penyebab kelumpuhan ini masih menjadi perdebatan. Beberapa ahli menyatakan penyebabnya adalah kerana angin sejuk di salah satu sisi wajah secara terus menerus, ada juga yang menyatakan hal itu disebabkan oleh virus herpes yang menetap ditubuh dan aktif kembali kerana trauma, faktor lingkungan, stres dll.

Sebahagian penderita boleh sembuh tanpa perubatan, tapi disarankan untuk menjalani terapi dan perubatan agar segera sembuh.

Bell's Palsy diambil dari nama Sir Charles Bell, doktor dari abad 19 yang pertama menggambarkan kondisi ini dan menghubungkan dengan kelainan pada saraf wajah. Meski namanya unik, penyakit ini akan mengganggu secara estetika ataupun fungsi pada wajah.




ini keadaan muka saya ketika terkena penyakit bell's palsy..waktu tu kandungan saya sudah berusia 8 bulan

jadi selepas saya mengetahui punca penyakit itu,lantas saya mencari penawar dengan melayari internet dan menjumpai laman web ini (asalnya org umah saya yg jumpai dulu)

http://www.thetole.org/MalayHerbalMedicine/BellPalsyTreatmentCure.html

tekun saya membaca info2 ttg Bell Palsy dan cara rawatan yang ditawarkan..- Rawatan Neuro Akupunktur dan Ubatan Herba???akupunktur???alamak! lastly saya x berasa yakin dn cuba menghubungi 'klinik' tsb..setelah mendengar penerangan yang diberikan oleh pembantu doktor di situ saya berasa lega dan bersetuju untuk datang berubat.

2 hari selepas itu, saya dan suami telah hadir ke klinik tsb dan berjumpa dengan doktor pakar yang lebih dikenali dgn panggilan Master Leong. Orangnya sgt2 peramah dan berpengetahuan sgt2 luas (emangnyer dia tahu semua, itu sbb dia jd doktor ye dak?) ttg bell palsy dn penyakit2 lain yg seangkatan dgnnya..Master Leong memberitahu pd saya, oleh krn saya sedang mengandung segala rawatan dan ubat-ubatan akan diberi dalam kuantiti yg sederhana kerana dikhuatiri ianya akan membawa effect yg lain pd baby. saya kata ok..dan dia memberi jaminan pada saya dalam masa 2 minggu saya akan dapat menggerakkan sedikit pipi saya di tempat yg sakit.langsung saya jadi teruja dan x sabar..

Master Leong menyuruh saya baring di dalam sebuah bilik dlm keadaan mengiring dan beliau minta saya menahan sedikit rasa sakit tatkala dia menyucuk jarum di spot2 area di sebelah muka yg sakit.mata dah berair, kaki saya rasa mcm nk tendang je Master Leong tp dlm hati kata saboo..kalu muka nk baik kena kuat! saya rasa ada 8-9 jarum yg dicucuk di muka saya dan terus disambung dengan wayar elektrik..


ini keadaan saya semasa menjalani rawatan secara akupunkture

saya menjalani rawatan akupunkture bersama Master Leong selama sebulan 2 minggu..dan selama itu lah tiap kali jarum akan dicucuk ke muka saya akan menangis dan selama itu juga saya terpaksa menahan rasa pahit tatkala minum herba2 yg terdiri dr akar kayu cina pada setiap hari.











oh ya lupa nk cerita kos perubatan keseluruhan utk rawatan selama sebulan 2 minggu adalah lebih kurang RM1,500+++..dan akhirnya saya dapat kembali wajah asal saya dan dikurniakan anak yang chomey..thx alot to Master Leong and his team..









Sunday, November 22, 2009

surat cinta

lama sudah saya menunggu surat cinta ini akhirnya tiba di tangan saya juga yang berbunyi :

"sukacita dimaklumkan bahawa Panel Penilai Kursus Kenegaraan dalam mesyuaratnya telah menimbang dan memutuskan bahawa tuan/puan NAMA SAYA telah mengikuti dengan jayanya Kursus Kenegaraan yang telah dianjurkan oleh institusi ini dan keputusan keseluruhan kursus adalah LULUS"

yippiiiiieee!!! i love u babe!

ucapan : saya ingin mengucapkan ARIGATOGOZAIMAS kepada pengundi2 @ peminat2 saya yang sgt2 setia terutama kepada ahli keluarga yang byk memberi sokongan dn dorongan kpd saya sepanjang kursus ini berjalan..especially kpd marissa amany dn en ajua!akhir sekali 'selamat hari raya adha'..yuhuuu!!

jgn sekali2 mensyirikkan Allah swt..hukuman Nya sgt3 berat!

pada entry yang lalu saya ada menceritakan sebuah cerita yang bertajuk 'sihir umpama semut hitam yang berjalan pada waktu gelam/malam'..dan pada kali ini saya ingin bercerita@menyambung kisah rakan sepejabat en ajua yg terkena dengan buatan sihir yang entah dari mana@siapa..masya Allah!

petang semalam en ajua menerima satu sms dari seorang rakan yg memberitahu ttg rakan nya yg mereka lawati di hospital sebulan yg lepas telah kembali ke rahmatullah ketika arwah sedang dalam perjalanan untuk berubat secara tradisional.Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un (We belong to Allah and to Him we shall return).walaupun saya tidak mengenali diri arwah waima melihat mukanya sekalipun tetapi saya berasa cukup sedih dan terkejut dengan kematian mengejut si arwah kerana menurut kata en ajua beliau merupakan orang yang paling disegani dan disayangi oleh rakan2 sepejabat kerana sifat beliau yang sangat mengambil berat,rajin membantu rakan2 lain ketika dalam kesusahan..

yang membuatkan saya lebih sedih apabila saya diberitahu bahawa punca kematian beliau adalah daripada terkena buatan orang yang tidak bertanggungjawab dan mempunyai hati yang sangat3 busuk!lantas saya teringat dengan Firman Allah yang bermaksud, 'Nabi Isa a.s. berkata, "Wahai Bani Israil, sembahlah kamu akan Allah, Tuhan-ku dan tuhan kamu. Sesungguhnya sesiapa yang menyengutukan Allah dengan sesuatu yang lain maka Allah haramkan ke atasnya syurga dan tempat menetapnya di dalam neraka dan tiadalah bagi orang-orang yang zalim itu penolong". (Surah al-Maidah: 72)

Zalim paling besar adalah mensyirikkan Allah dengan sesuatu. Allah Taala tidak mengampunkan dosa orang yang syirik dengan-Nya.

Firman Allah yang bermaksud, "Sesungguhnya Allah tidak mengampunkan dosa orang yang syirik dengan-Nya. Dan Dia mengampun dosa yang lain dari itu". (Surah an-Nisa: 116)


Justeru itu pula Islam menentang keras perbuatan sihir dan tukang sihir.Tentang orang yang belajar ilmu sihir, al-Quran mengatakan:

"Mereka belajar suatu ilmu yang membahayakan diri mereka sendiri dan tidak bermanfaat buat mereka." (al-Baqarah: 102)

Rasulullah s.a.w. menilai sihir sebagai salah satu daripada dosa besar yang bisa merusak dan menghancurkan sesuatu bangsa sebelum terkena kepada pribadi seseorang, dan dapat menurunkan derajat pelakunya di dunia ini sebelum pindah ke akhirat. Justeru itu Nabi bersabda:

"Jauhilah tujuh perkara besar yang merusak. Para sahabat bertanya: Apakah tujuh perkara itu, ya Rasulullah? Jawab Nabi, yaitu: 1) menyekutukan Allah; 2) sihir; 3) membunuh jiwa yang oleh Allah diharamkan kecuali karena hak; 4) makan harta riba; 5) makan harta anak yatim, 6) lari dari peperangan; 7) menuduh perempuan-perempuan baik, terjaga dan beriman." (Riwayat Bukhari dan Muslim)Begitu juga dengan intipati yang ada di dalam Surah Al Falaq :

Allah Maha Melindungi kita dari kejahatan makhluknya iaitu kejahatan hati yg gelap bagaikan malam (orang buta mata hati iaitu Dajal), kejahatan hati yang tidak berdasarkan logik dan bukti yang nyata seperti tukang-tukang sihir, kejahatan hati yang dengki dengan kejayaan orang lain. Contoh orang yang kuat dengki adalah orang yang marah melihat kekayaan pemimpinnya sedangkan bila dia diajak berfikir dan membangunkan minda, dia hanya suka memilih ketaksuban dan melembabkan otak sendiri.

Justeru, sejauh mana kekafiran seseorang tukang sihir maka sejauh itu pula ketaatan syaitan kepadanya dan semakin cepat melaksanakan perintahnya. Sekiranya tukang sihir tidak mahu melaksanakan kekafiran-kekafiran yang disuruh oleh syaitan maka syaitan pun tidak akan bersedia menjadi khadamnya.

Kesimpulannya ialah bahawa tukang sihir dan syaitan adalah dua pihak yang bekerjasama untuk bermaksiat kepada Allah s.w.t.

Jika kita perhatikan wajah tukang sihir maka akan nampak kegelapan kekufuran meliputi wajahnya seperti mendung hitam.

Sekiranya anda berkenalan dengan tukang sihir secara lebih dekat maka anda akan menyaksikan kehidupannya sentiasa dalam sengsara. dia tidak pernah hidup tenang dan damai bersama isteri,anak-anak ataupun dirinya sendiri. Dia tidak boleh tidur tenang, bahkan sentiasa cemas dalam tidurnya. Bukan hanya terhad kepada dirinya, malah syaitan-syaitan itu sering menyakiti anak-anak dan isterinya dan menimbulkan pertengkaran di kalangan mereka. Maha Benar allah yang berfirman:"Dan sesiapa yang enggan mengingatKu, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit dan kelak pada hari kiamat Kami himpunkan dia dalam keadaan buta."

Haramnya sihir di sini tidak hanya terbatas kepada si tukang sihirnya saja, bahkan meliputi setiap yang percaya kepada sihir dan percaya kepada apa yang dikatakan oleh si tukang sihir itu.

Lebih hebat lagi haram dan kejahatannya apabila sihir itu dipergunakan untuk tujuan-tujuan yang haram, seperti menceraikan antara suami-isteri, mengganggu seseorang dan sebagainya yang biasa dikenal di kalangan ahli-ahli sihir.

Maha besar Allah Yang Maha agung yang telah berfirman:

"Artinya : Dan barangsiapa yang berpaling dari peringatanKu, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit". [Thaahaa : 124]

Allahuakbar!

p/s: Al Fatihah!semoga arwah ditempatkan di sisi orang2 yang beriman dan diletakkan di dalam syurgamu Ya Allah!amin.

Thursday, November 19, 2009

air oh! air

for ur info..

3.7 bilion..penduduk dunia tidak mendapat bekalan air bersih

5 juta..kebanyakan kanak-kanak mati setiap tahun akibat penyakit disebabkan kekurangan bekalan air bersih dan berkualiti

19 liter..diperlukan oleh setiap seorang penduduk untuk kegunaan harian

50%..rakyat afrika menderita akibat penyakit taun dan cirit birit kerana menggunakan air tidak bersih

RM324 bilion..anggaran pelaburan tauhnan global dalam menyediakan bekalan air awam

1.4 bilion..kubik kilometer air di dunai yang mana 97% mengandungi garam

80%..daripada penyakit di dunia ini berpunca daripada air yang tidak bersih dan penjagaan kebersihan yang tidak sempurna

7 bilion.. penduduk dunia di 60 negara dijangka menghadapi kekurangan air pertengahan kurun ini

Thursday, November 12, 2009

spongebob n patrick

apa yg saya buat klu stress selain berpesbuk @ berblog?
pastinya saya akan menengok gambar sahabat karib yg cukup comel sambil tergelak sorang2 depan pc..



kelakar kan?hahaha :D

xtau nk letak tajuk apa

'jom minum!'
'xpelah lain kali dah petang ni nk balik dah pun'
'payah betul nk ajak minum'
'keja x siap lg dh ajak minum pula lgpun i ada duit sendiri boleh pegi minum xpayah susah2 ajak i minum'
muka org tu stone.mcm bengang.hahaha.tapi aku hapy sbb berjaya mengelak.
nasihat aku : semoga berjaya di lain masa! ;D

Tuesday, October 27, 2009

serik!

aduss..napain dia pula yg mamper?apa lagi yg dia mau? Org itu : 'sayala yg akan buat keja2 tu puan'.. (muka aku dh stone)mmm..baikla! Kepala angguk bunyi mcm setuju tp dlm hati dh nangis kuat2 huahua..tp aku kenakn syarat2 yg cukup ketat dn aku kata itu xbole,ini xbole MESTI jd mcm yg saya nk tau! Aku xnk pisang brbuah 2x aku dh serik kena tipu sbb tu kau blom dpt ganjaran 2 lagi dn byk kali da kau pnye pymnt trsangkut..laen kali jgn tipu2 org trutama dgn aku..kau xtakut balasan Tuhan ke?

sihir itu umpama semut hitam di atas batu hitam di waktu yang gelap

tajuk cerita entry kali ni bukan main panjang..tapi ianya membawa maksud yang mendalam..

mlm td en ajua bercerita ttg aktiviti sehariannya di opis dan salah satu aktivitinya pada hari itu adalah melawat 2 orang kawan sepejabatnya yang jatuh sakit di hospital.

en ajua :'sorang tu sakit kencing manis ada bisul di kaki..doktor lubangkan kakinya sebab nk bg buang bisul tu'.

en ajua :'sorang lagi tu xtau sakit apa, doktor sendiri pun xdpt detect sakit apa tapi dia xboleh mkn,minum,bgn,berjalan,bercakap..scan dh mcm2..scan kepala la..tgn la..paru2 la..tp doktor tetap x dpt detect dia sakit apa..kakak tu dh makin kurus mcm orang sakit aneroxia',sambung ajua lg..'kitorg satu opis rasa macam kakak ni kena buatan orang kot..'kata ajua lagi.

aku terdiam..(sigh!)
aku :'mcmner abg boleh ckp mcm tuh?apa buktinya yg dia kena buatan org?pastu abg tau ke sapa yg buat dia jd smpi mcm tuh?'

en ajua :'xde bukti tp klu tgk keadaan dia tu mcm kena buatan orang..sapa yg buat kita xtahu..lgpun doktor sendiri xtau apa penyakit kakak tu tp keadaan dia makin teruk sian abg tgk..suami kakak tu ckp mgkin lg 2 hari akan keluar doktor suh bawak berubat cara tradisional'.

aku :'anak2 dia mcmner?'

en ajua :'xtahu la..tp masa melawat td xnmpk anak2 dia'.
mmmm..aku diam lagii.

sepanjang perjalanan ke kedai mkn di seksyen 24 shah alam aku terfikir apakah kebarangkalian yang bakal terjadi kepada setiap mahkluk Tuhan yang dicipta olehNya menyekutu dan menduakan yang Maha Esa, tidak menyembah pada yang Esa tetapi mempercayai dan memperagungkan sihir serta jin2/iblis2 yang sememangnya tidak diampunkan dosa2 mereka di dunia dan di akhirat! lagi menambahkan dosa2 mereka dengan memporakperandakan, memusnahkan, menghancurkan masa depan serta kehidupan orang lain. nauzubillah!

sepertimana Firman Allah yang bermaksud, 'Nabi Isa a.s. berkata, "Wahai Bani Israil, sembahlah kamu akan Allah, Tuhan-ku dan tuhan kamu. Sesungguhnya sesiapa yang menyengutukan Allah dengan sesuatu yang lain maka Allah haramkan ke atasnya syurga dan tempat menetapnya di dalam neraka dan tiadalah bagi orang-orang yang zalim itu penolong". (Surah al-Maidah: 72)

Zalim paling besar adalah mensyirikkan Allah dengan sesuatu. Allah Taala tidak mengampunkan dosa orang yang syirik dengan-Nya.

Firman Allah yang bermaksud, "Sesungguhnya Allah tidak mengampunkan dosa orang yang syirik dengan-Nya. Dan Dia mengampun dosa yang lain dari itu". (Surah an-Nisa: 116)

Allahuakbar!

Sunday, October 11, 2009

siapa yang berhutang?

Hutang ada kena-mengena dengan keperibadian seseorang muslim dan muslimah.

Rasulullah SAW mengingatkan, sesiapa yang berhutang dan ada niat untuk membayarnya, maka Allah SWT akan memudahkan niatnya itu. Tetapi, sesiapa yang berhutang dengan niat tidak mahu membayarnya, Allah SWT akan merosakkannya.

Sahabat Rasulullah SAW menceritakan pada suatu ketika, Rasulullah SAW kelihatan mengeluh sambil menyebut "Subhanallah" beberapa kali. Mereka melihat baginda mengangkat kepala ke langit, kemudian tunduk dan meletak tangan di kening.

Esoknya, mereka bertanya Rasulullah SAW dan baginda berkata, kebimbangannya adalah berkaitan hutang.

Jika seseorang itu terbunuh kerana melakukan kebaikan kerana Allah SWT, ditakdirkan dia hidup semula dan kemudian mati kembali, kemudian dia hidup semula, dan kemudian terbunuh lagi, dia tidak akan masuk syurga kecuali selepas dia melangsaikan kesemua hutangnya!

Rasulullah s.a.w. mengingatkan orang berhutang bahawa dia terus terikat dengan pembayaran balik segala hutangnya. Dia mesti menjelaskan hutang ketika hidup kerana apabila orang yang berhutang meninggal dunia, rohnya akan tergantung di antara langit dan bumi sehingga dijelaskan hutang itu.

Wallahu a'lam.

caca demam lagi..



buah hati pengarang jantung saya demam lagii..
sian anak ibu!



semalam bawa caca ke klinik An-Nur.
tiba di klinik ramai pesakit sedang tunggu.
caca yg lembik dari dalam kereta terus cergas bila dia nampak budak2 sebaya dia ramai di situ.

setengah jam berlalu baru nama caca dipanggil masuk.
suamiku bawa caca berjalan masuk ke dalam bilik doktor.
aku follow dari belakang.
sampai ke daun pintu caca boleh pusing ke belakang dan lari keluar.
aku dan suami terkejut lantas mengejar caca dari belakang.
doktor dari dalam bilik dah tergelak2 melihat gelagat caca secara spontan.
'marissa takut dengan doktor ye?'tanya doktor lembut.
waktu tu caca dh terjerit2 takut bila suami memegang dia erat elak dari lari lagi.
kalu aku yg pegang sure caca lari lagii..
sepanjang pemeriksaan caca menangis tak henti.
doktor hanya tersenyum kami berdua jadi malu.

selesai diperiksa, suami bawa caca keluar tup2 hilang hiba si caca.
senyum dan ketawa sambil memandang tepat pada kami.
'kenapa awak menangis tadi?'tanya aku pada caca..
sengih lagii..

ubat dah diambil bila dibilang ada 5 jenis ubat caca kena telan.
kerja suamiku untuk melipat2 tangan dan kaki caca sambil makan ubat..

baru sekarang aku sedar caca sudah faham siapa itu doktor..hahhaha!

Wednesday, October 7, 2009

Kelebihan puasa sunat 6 di dalam bulan Syawal

Assalamualaikum dan salam syawal kepada pembaca-pembaca blog saya. Entry pada kali ini saya akan bercerita tentang kelebihan dan hikmat puasa sunat 6 di dalam bulan syawal. Agama Islam menganjurkan umatnya beramal kepada Allah sepanjang masa selagi hayat dikandung badan. Namun, ada kelebihan pada hari tertentu di mana kita digalakkan mengamalkan ibadat sunat.

Bak kata dari pendakwah bebas, Abu Hasan Al-Ash'ari Zakaria,

"Amalan sunat boleh diibarat seperti aksesori tambahan pada kereta. Ada badan, tayar, enjin dan stereng, kereta boleh jalan. Tetapi apabila ditambah sport rim dan sarung kulit, maka kereta nampak lebih cantik dan menambah nilai kenderaan itu. Begitu juga ibadat wajib seperti solat dan puasa, jika tidak ditambah dengan amalan sunat, bukan tidak elok tetapi tidak cantik. Untuk mencantikkan, kita banyakkan amalan sunat," katanya.

Ibadat sunat di bulan Syawal ini tidak lain dan tidak bukan ialah berpuasa sunat 6 di bulan Syawal..Ramai yang masih tertanya-tanya apa pentingnya dan apa kelebihannnya berpuasa 6 ini?Di post kali ini, saya akan menerangkan kelebihan kelebihan yang saya dapat buku agama dan rujukan daripada internet..

Daripada Abu Ayub bahawa Rasulullah bersabda bermaksud:

“Sesiapa yang berpuasa pada Ramadan, kemudian mengiringinya dengan puasa sunat enam hari pada Syawal, pahalanya seperti berpuasa setahun.” (Hadis riwayat Muslim)

Hadis ini menjadi dalil puasa enam Syawal adalah sunat sebagaimana yang diriwayatkan oleh Imam Muslim dalam kitab sahihnya. Orang yang berpuasa Ramadan diikuti puasa sunat enam hari pada Syawal maka pahalanya sama dengan berpuasa setahun. Puasa sunat enam Syawal paling awal dimulakan pada 2 Syawal. Ini kerana tarikh 1 Syawal adalah hari Aidil Fitri dan kita dilarang dari berpuasa pada hari tersebut. Puasa Syawal berfungsi sebagai penyempurna daripada kekurangan. Seseorang yang hendak berpuasa sunat pada Syawal adalah lebih lebih baik berturutan seperti puasa Ramadan, tetapi dibolehkan berpuasa secara berselang hari selama dalam tempoh bulan Syawal itu.

Cara berpuasa sunat enam Syawal adalah sama seperti puasa wajib pada bulan Ramadhan. Pandangan yang lebih tepat adalah ia boleh dilakukan secara berselang hari asalkan jumlah enam hari dicukupkan sebelum berakhirnya bulan Syawal. Ini kerana apabila Rasulullah s.a.w. menganjurkan puasa sunat enam hari ini, baginda menyebut bulan Syawal secara umum tanpa memberi ketentuan hari-harinya. Justeru puasa enam tersebut boleh dilaksanakan pada mana-mana hari dalam bulan Syawal asalkan tidak pada pertama Syawal dan masih di dalam bulan Syawal.

Walaubagaimana pun puasa enam adalah lebih baik disegerakan pelaksanaannya berdasarkan kepada firman Allah s.w.t.:

“Dan segeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan dari Tuhan kamu, dan (ke arah mendapatkan) Syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi yang disediakan bagi orang-orang yang bertaqwa.”
[Surah Ali Imran 3:133]

Kelebihan puasa enam hari pada Syawal, ia sebagai tanda diterima puasa Ramadan yang kita laksanakan. Ibadah ini juga sebagai tanda kesyukuran atas nikmat yang diberikan pada Ramadan seperti nikmat kesihatan tubuh badan, ganjaran berlipat kali ganda, Lailatulqadar, ganjaran bersahur, berbuka puasa dan sebagainya. Oleh itu, antara tanda kesyukuran yang dapat dipamerkan daripada seorang hamba ke atas pertolongan dan keampunan yang dianugerahkan kepadanya adalah dengan berpuasa enam. Sebaliknya, jika diganti dengan perbuatan maksiat, maka ia termasuk kelompok orang yang membalas kenikmatan dengan kekufuran. Apabila dia berniat untuk kembali melakukan maksiat lagi, maka puasa ramadhannya tidak akan terkabul.

Di antara kelebihan-kelebihan puasa enam hari di bulan Syawal itu ialah :

1) Puasa enam umpama solat sunat sabelum dan selapas sesudah salat fardu bagi menampung kekurangan puasa fardu.

2) Puasa enam menjadi tanda diterima puasa Ramadan yang kita kerjakan.

3) Sebagai tanda bersyukur kepada nikmat yang diberikan di bulan Ramadan.

4) Mendapat kebaikan berlipat ganda serta diangkat darjatnya.

Oleh yang demikian marilah kita bersungguh-sungguh berpuasa sunat enam di bulan Syawal dan merebut peluang yang ada demi mendapatkan kelebihan-kelebihan yang ditetapkan Allah padanya serta inginkan keredaan-Nya. Selain itu juga, puasa 6 di bulan Syawal juga elok dianjurkan oleh wanita-wanita yang ingin menggantikan puasa Ramadhan yang ditinggalkan disamping mendapat juga pahala puasa sunat 6 serta menggantikan puasa Ramadhan sekaligus..Perkara perkara qadha elok disegerakan dan jangan tunggu last minit.

Sebagai akhirnya, sama-samalah kita berdoa supaya kita dapat bertemu Ramadhan tahun depan dan seterusnya.

"Ya Allah, masukkanlah kami ke dalam golongan orang yang merindui Ramadhan kerana kami sedar di syurga terdapat sebuah pintu bernama Ar-Rayyan yang tidak boleh dimasuki oleh sesiapa kecuali orang yang berpuasa saja. Kami juga sedar Ya Allah bahawa puasa merupakan benteng terkuat dari azab neraka. Oleh itu jadikanlah kami orang yang rajin mengerjakan puasa wajib dan sunatnya. Kau peliharakanlah kami dari azab api neraka yang tidak mampu bagi kami untuk menanggungnya.." Amin.

Sekian dari saya..Wassalam dan selamat menjalani ibadah puasa sunat 6 di bulan Syawal. :)

Monday, October 5, 2009

4hb oktober 2009

smlm 4hb oktober adalah hari rahmat dan penuh bermakna bagi saya kerana itu adalah hari lahir saya. mak saya cakap saya dilahirkan pada hari jumaat selepas solat jumaat jam 2.00tghri..alhamdulilah sudah 31 tahun umur saya dan Tuhan masih memanjatkan usia saya untuk lebih beribadat kepada Nya.syukran!

ucapan kepada anda2 yang terlibat di dalam kehidupan saya :


terima kasih kepada mak tersayang yang melahir, membesarkan dan menyayangi sepenuh hati mak terhadap saya.




terima kasih kepada abah tersayang kerana mendidik dan menjaga saya.




terima kasih kepada adik beradik tersayang : kak hawa, kak hany, abg alis, mamen, ayus dan anis kerana bersama2 bersatu dan bekerjasama dalam mengharmoni dan meriuhkan kehidupan saya.




terima kasih kepada suami tercinta kerana memahami,menyayangi dan menerima diri saya seadanya serta bekerjasama dalam melayari bahtera yang telah lama dibina.




terima kasih kepada anak tercinta : marissa amany kerana anak ibu adalah pelengkap kehidupan ayah dan ibu.semoga marissa amany akan menjadi anak yang terbaik di sisi Tuhan.




terima kasih kepada ibu dan bapa mertua saya : pn rosnah dan en abd halim kerana banyak memberi dorongan, nasihat dan tunjuk ajar kepada saya serta menerima saya sebagai ahli keluarga seadanya.




terima kasih kepada adik-adik ipar : angah sekeluarga, lala sekeluarga dan adik qila kerana melengkap,meriuhkan dan menerima saya seadanya.




terima kasih kepada kawan-kawan yang mengenali diri saya kerana anda semua mengharmoni dan memeriahkan kehidupan saya.



















Keikhlasan memohon maaf & memaafkan

Sudah menjadi budaya dan tarbiah (kebiasaan) apabila menjelang aidilfitri masyarakat islam dan ada juga kaum dari bangsa dan agama lain bermaaf-maafan sesama mereka. Ini dilakukan demi membersihkan jiwa dan hati di antara pemohon maaf dan pihak yang dipohon.

Harapan maaf diterima dan bakal membina masyarakat yang penuh kasih sayang dan secara tak langsung dapat membina masyarakat yang penuh dengan ukhuwah dan dilindungi syafaat.

Tetapi apa yang aku nak coretkan ialah apabila ada segelintir masyarakat islam sendiri memburukkan atau mencemarkan budaya tersebut. Ini realiti yang dapat dilihat dimana-mana sahaja.

Sama ada pemohon maaf dan si penerima seakan-akan melepaskan batuk di tangga, tidak mengangkat martabat tujuan kemaafan dipohon. Malah ada yang hanya memandang remeh tentang perkara tersebut. Dimanakah budaya kita dahulu? Apakah kemodenan dijadikan sebab ia turut berubah?

Mungkin bagi kau ianya adalah hal kecil tetapi bagi aku hal kecil inilah mahu dijaga dan dibela sampai bila-bila. Hal-hal kecil seperti ini kalau tidak dijaga bakal menyimpan titik-titik hitam kecil di dalam hati.

Aku suka melihat budaya orang lama terutama yang terjadi dalam budaya masyarakat islam jawa. Aku tak tahu kenapa setiap sesi memohon maaf ketika bertandang di rumah saudara mara, hati ini boleh jadi sebak kerana melihat cara mereka yang begitu beria-ria pohon dimaafi.

Mereka bersalam dan bermohon maaf seperti berbisik dan berpeluk-pelukan erat. Jika dilihat seperti mereka mahu pergi jauh!

Bagi aku, sejauh mana kau jaga diri kau untuk mendekati-NYA maka sejauh itu juga kau menjaga hubungan antara manusia itu sendiri. Jangan terlalu bangga diri sehingga kau merasakan diri kau boleh hidup tanpa orang lain.

Selami kembali sejauh mana kau memaafkan seseorang dan keikhlasan kau memohon maaf dari orang lain. Secara tak langsung ia amat baik untuk membersihkan jiwa dan rohani kau dan kau.

Aku suka ingat kat ayat lagu in-team yang bertajuk ” Epilog Rindu “…

” Hindarkan persengketaan….
” Jernihkan kekeruhan….
” Bara amarah mu jgn di nyalakan….

…….

” Leburkan KEEGOAAN..
” Hulurkan kemaafan…
” Semoga sentosa dalam keredhaan…

Selalu2 lah buang ego ketika buat salah, dan selalu2 lah lapangkan dada untuk sentiasa memaafkan org lain….

“tidak ada sekelumit pun perkara yang memalukan ketika memohon kemaafan..bahkan ianya suatu kemuliaan….”

Aku teringat baris ayat yang diungkap oleh seorang pelakon terkenal Bollywood dalam filem Kabhi Kushi Kabhi Gham.

“Orang yang meminta maaf tidak akan menjadi besar atau kecil, tetapi orang yang memberi maaf adalah sangat pemurah.”

Akhir kata : 'selamat hari raya maaf zahir batin'

Monday, September 14, 2009

hang tuah yg x bape berTuah

video

Kenapa suka cium anak?

seseorang telah meng fowardkan email ini kepada saya :


Keistimewaan yang bakal diperoleh apabila anak-anak anda boleh digelar
kanak-kanak atau kupu-kupu syurga. Barangsiapa yang mengembirakan anak
perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana
takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah
akan api neraka ke atas tubuhnya.

Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat
syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat.. Syurga itu ialah
sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang
menyukai kanak-kanak.

Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali
ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat
daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak. Muliakan anak-anak
dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama.

Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut
menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa
membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.

Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata;

"Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku
cium." Sabda Nabi SAW; "Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan
disayangi."

Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan
dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang
yang sangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak
lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia
memerdekakan anak Nabi Ismail .

Seorang lelaki bertanya; "Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku
berbakti?"
Jawab baginda; "Berbaktilah kepada ibu bapamu."
Kata lelaki itu lagi; "Ibu bapaku sudah tiada lagi."
Sabda Nabi SAW; "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak
terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu."

Wallahualam bissawab...

Thursday, September 10, 2009

hari gumbira ;- )

yiipppiiiee!!!
hari ni rasa diri melayang-layang di awangan.huhu!
npe?
sbb ari nih dpt kontek kwn lame yg betul2 dh lame x kontek
dan?
rupa2nyer dia pon sama2 cari aku..
feel?
i'm glad that he call me back.i'm happy with it!
lagi?
bersembang panjang dlm byk perkara kerana sudah 10 thn xjumpa..
akhirnya?
saya dpt menghubunginyer lg dn menyambung tali persahabtan kami yang terputus.
sape?
kawan lame..
sapeee??
biarlah rahsia!

Tuesday, September 8, 2009

moral story..take care of ur parents!

Our parents....

A simple man tells how his booking an air ticket for his father, his first flight, brought emotions and made him realize that how much we all take for granted when it comes to our parents.

My parents left for our native place on Thursday and we went to the airport to see them off. In fact, my father had never traveled by air before, so I just took this opportunity to make him experience the same. In spite of being asked to book tickets by train, I got them tickets on MAS.

The moment I handed over the tickets to him, he was surprised to see that I had booked them by air. The excitement was very apparent on his face, waiting for the time of travel. Just like a school boy, he was preparing himself on that day and we all went to the airport, right from using the trolley for his luggage, the baggage check-in and asking for window seat and waiting restlessly for the security check-in to happen.

He was thoroughly enjoying himself and I, too, was overcome with joy watching him experience all these things.

As they were about to go in for the security check-in, he walked up to me with tears in his eyes and thanked me. He became very emotional and it was not as if I had done something great but the fact that this meant a great deal to him.

When he said thanks, I told him there was no need to thank me. But later, thinking about the entire incident, I looked back at my life.

As a child how many dreams our parents have made come true. Without understanding the financial situation, we ask for football, dresses,toys, outings, etc. Irrespective of their affordability,they have satisfied to all our needs. Did we ever think about the sacrifices they had to make to accommodate many of our wishes?

Did we ever say thanks for all that they have done for us?

Same way, today when it comes to our children, we always think that we should put them in a good school. Regardless of the amount of donation,we will ensure that we will have to give the child the best, theme parks, toys, etc. But we tend to forget that our parents have sacrificed a lot for our sake to see us happy, so it is our responsibility to ensure that their dreams are realized and what they failed to see when they were young, it is our responsibility to ensure that they experience all those and their life is complete.

Many times, when my parents had asked me some questions, I have actually answered back without patience. When my daughter asks me something, I have been very polite in answering. Now I realize how they would have felt at those moments.

Let us realize that old age is a second childhood and just as we take care of our children,the same attention and same care need to be given to our parents and elders.

Rather than my dad saying thank you to me, I would want to say sorry for making him wait so long for this small dream. I do realize how much he has sacrificed for my sake and I will do my best to give the best possible attention to all their wishes. Just because they are old does not mean that they will have to give up everything and keep sacrificing for their grandchildren also. They have wishes, too.

Take care of ur parents.

Solat

Seorang rakan telah meng-forwardkan email kepada saya :

Seorang ulamak sedang berada di dalam sebuah kapal terbang untuk ke sebuah negeri. Apabila tiba waktu solat, dia pun ke tandas untuk berwudhuk. Oleh kerana tandas di dalam kapalterbang terlalu kecil, maka beliau terpaksa membuka pintu tandas itu ketika berwudhu.

Tatkala beliau mengangkat salah satu dari kakinya ke tangki (washing basin),
seorang peramugari telah ternampak perbuatan ulamak itu dan menegurnya.

Pramugari: (dengan suara dikeraskan..) Tuan tidak boleh memasukkan kaki ke
dalam tangki tu, sebab ia akan mengotorkan tangki.

Ulamak: (dengan suara lembut dan penuh rendah diri...) Berapa kali saudari
mencuci muka saudari dalam satu hari?

Pramugari: (dengan sifat angkuh...) Kebiasaannya sekali atau dua kali dalam
sehari.

Ulamak: (dengan sifat bersahaja....) Saya mencuci kaki saya lima kali dalam
sehari, bererti kaki saya lebih bersih dari muka saudari.


Moral : Tunai Solat walau di mana berada.

Kenapa kita baca alquran walaupun kita tak tahu maknanya...

Why do we read Quran, even we can't understand not even a single Arabic????

This is beautiful story

An old American Muslim lived on a farm in the mountains of eastern Kentucky with his young grandson. Each morning Grandpa was up early sitting at the kitchen table reading his Qur'an. His grandson wanted to be just like him and tried to imitate him in every way he could.

One day the grandson asked, "Grandpa, I try to read the Qur'an just like you but I don't understand it, and what I do understand I forget as soon as I close the book.

What good does reading the Qur'an do?" The Grandfather quietly turned from putting coal in the stove and replied, "Take this coal basket down to the river and bring me
back a basket of water."

The boy did as he was told, but all the water leaked out before he got back to the house. The grandfather laughed and said, "You'll have to move a little faster next time," and sent him back to the river with the basket to try again.

This time the boy ran faster, but again the basket was empty before he returned home.
Out of breath, he told his grandfather that it was impossible to carry water in a basket, and he went to get a bucket instead.

The old man said, "I don't want a bucket of water; I want a basket of water. You're just not trying hard enough," and he went out the door to watch the boy try again.

At this point, the boy knew it was impossible, but he wanted to show his grandfather that even if he ran as fast as he could, the water would leak out before he got back to the house.

The boy again dipped the basket into river and ran hard, but when he reached his grandfather the basket was again empty. Out of breath, he said, "See Grandpa, it's useless!"

"So you think it is useless?" The old man said, "Look at the basket."

The boy looked at the basket and for the first time realized that the basket was different. It had been transformed from a dirty old coal basket and was now clean, inside and out.

"Son, that's what happens when you read the Qur'an. You might not understand or remember everything, but when you read it, you will be changed, inside and out. That is the work of Allah in our lives."

Jazakallahukhairankathira....

"It is better to try and fail, than not try at all"

Tanda-Tanda Sebelum AJAL

Tanda 100 hari sebelum hari mati.

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya lepas
waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru saja disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar.

Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yang sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mere ka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian, tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat.

Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk
memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan
yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.


Tanda 40 hari sebelum hari mati

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang
letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita, antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa.

Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.


Tanda 7 hari

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk
makan.


Tanda 3 hari

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi
kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.

Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu di mana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.


Tanda 1 hari

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah
belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.


Tanda akhir

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian
pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.



Sesungguhnya mengingati mati itu adalah bijak forward this buletin...may ALLAH SWT bless you..saling berpesan2lah sesama kita

kasih sayang ibu 2!

Baby Monkey hit by bike at Jaipur {India}

but monkey mother...... . we already know the Mother history.

Maa Tuje Salam







.....Nothing in this world is better than a Mother...